ව්යවහාරයේදී බෙහෙත් නෙල්ලි යනුවෙන් හැඳින්වෙන නෙල්ලි ඉතාම ගුණදායක පළතුරක්. තිත්ත, කහට, පැණි, ඇඹුල් හා ලවණ යන රසයන්ගෙන් සමන්විතයි. නෙල්ලි ආසියාවට ආවේණික ගසක් වන අතර එය පෝෂ්ය පදාර්ථවලින් පිරී ඇත. රස පහකින් යුතු රසයක් ඇති අතර සුවිශේෂී සුගන්ධයක් ඇත. නෙල්ලි යුෂ නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීමෙන් සිරුරේ ප්රතිශක්තිය වැඩි කළ හැකිය. ආයුර්වේදයට අනුව, නෙල්ලි යුෂ මගින් සමේ පෙනුම වැඩි දියුණු කිරීමට, රුධිරය පිරිසිදු කිරීමට සහ ඇස් පෙනීම වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වන ඉහළම රසයානික සහිත පලතුරුවලින් එකකි. නෙල්ලි භාවිතා කිරීමෙන් අත්වන සෞඛ්ය ප්රතිලාභ කිහිපයක් මේ ලිපියෙන් විස්තර කරනවා.
නෙල්ලි යුෂ නිතිපතා පානය කිරීම සිරුරේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ. ප්රතිඔක්සිකාරක සහ ඇමයිනෝ අම්ල හෘදයේ සමස්ත ක්රියාකාරිත්වයට සහය වන අතර දියවැඩියාව සහ ඇදුම වැනි ශ්වසන රෝග වඩාත් ඵලදායී ලෙස පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ.
අක්මාවේ ක්රියාකාරිත්වයට සහය වන අතර ශරීරයෙන් විෂ ද්රව්ය ඉවත් කිරීමට උපකාරී වේ. විටමින් C වලට අමතරව, නෙල්ලි කැල්සියම්, යකඩ ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර සෞඛ්ය සම්පන්න පානයක් ලෙස නිතර පරිභෝජනය කළ හැකිය.
නෙල්ලි යුෂ යනු රුධිර පවිත්රකාරකයක් වන අතර එමඟින් ලප සහ කුරුලෑ ඇතිවීම වළක්වයි.
නෙල්ලි යුෂ නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීම සිරුරේ විටමින් C මට්ටම වැඩි දියුණු කරන අතර සමේ කොලජන් මට්ටම වැඩි කරයි. වියපත් සමෙහි ඇති පහළ කොලජන් අන්තර්ගතය වැඩි කිරීමටත් සම සවිමත් කිරීමට සහ සිනිඳු වීමටත් උපකාරී වේ.
බඩවැල්වල සෞඛ්යයට ඉතා හිතකර වේ. මළබද්ධය හෝ වෙනත් ආහාර දිරවීමේ ගැටළුවලින් පෙළෙන්නේ නම්, ආහාර දිරවීමේ පද්ධතිය පිරිසිදු කිරීම සඳහා සෑම උදෑසනකම යුෂ පානය කරන්න.
ඌෂ්ණය වැඩි කාලයට නෙල්ලි පානයක් ලෙස සාදා ගත හැකිය. නෙල්ලි යනු සිරුර සිසිල් කරන පානයක් නිසා සිරුරේ උෂ්ණත්වය ඉහළ යාමක් සිදු වෙන්නේ නෑ.
නෙල්ලිවලින් මේ ආකාරයේ ප්රයෝජන රාශියක් ලබා ගත හැකිය.